A gázai segélyflottilla-incidens és a török-izraeli kapcsolatok

The Gaza aid flotilla incident
Mavi Marmara
Gaza Flotilla Attacks
Gaza Blockade
Let The Aid In
Ship to Gaza by Latuff
Gaza flotilla raid map
Flag of Turkey and Israel
Gaza Flotilla Raid
Peace Ship
I Had No Choice!
Fast Roping 101
Free Gaza
Gaza Swimming pool
Israel Refuses Lift Blockade
Why Do They Blockade Us?
Turkish-Israeli Relations
Ehud Barak and Abdullah Gul
Turkish Foreign Minister Ahmet Davutoglu
A demonstrator burns an Israeli flag

A Közel-Keleten egy év sem telhet el komolyabb, a nemzetközi közvéleményt felbolygató esemény nélkül. 2010-ben az úgynevezett május 31-i segélyflottilla-incidens kavart hatalmas külpolitikai vihart, amely során Izrael nemzetközi vizeken tartóztatott fel egy segélyrakományt szállító hajókonvojt, mely kísérletet tett a Gázai övezet tengeri blokádjának áttörésére. A kommandósok hajnalban csaptak le a hat hajóból álló flottillára, amellyel két palesztinbarát szervezet próbált segélyszállítmányt eljuttatni a gázai területre. A balsikerű izraeli művelet, melyben kilencen vesztették életüket, óriási nemzetközi felháborodást keltett. Letöltés - 1.86 MB (PDF) -- Prezentáció - 1.73 MB (PDF)

Israelis are worried about the approach of the Turkish government to states and organizations with anti-Israeli policy. Israel should work to normalise its important relationship with Turkey by finding ways to give Ankara some satisfaction in the matter, while Turkey also should play its part to improve relations with the Israeli government by moving away from maximalist demands and confrontational rhetoric.

My paper can be logically split into two major sections: in the first three chapters of my paper I shortly review the history of the blockade imposed on the Gaza strip and its isolation; the most important basic facts about the Flotilla Incident; and Israel’s new Gaza policy. In the fourth chapter I outline the recent changes in Turkish foreign policy, then I examine the current state of Turkish-Israeli relations. In the last chapter I would like to shed some light on the deep and interconnected ties that Turkey and Israel have forged over the years and no one wants to rupture. Finally, I close my paper with my conclusions.

Bevezetés

Nem véletlen, hogy napjaink válságövezetei közül éppen a Közel-Kelet kapja a legtöbb figyelmet, hiszen vitathatatlanul a világ egyik kiemelkedő jelentőségű régiója, mely hosszú ideje szinte állandó válságok, fegyveres összecsapások és meg-megújuló békefolyamatok színtere volt. A Közel-Kelet napjainkban is egy „nyugtalan világ legzivatarosabb térségének” tekinthető, melyen belül a palesztin/arab-izraeli szembenállás vált az egyik legmélyebb gyökerű konfliktussá, ami számos háború és terrorcselekmény alapjául szolgált, s megoldása ma sem mondható közelinek. Éppen ezért ebben a térségben egy év sem telhet el komolyabb, a nemzetközi közvéleményt felbolygató esemény nélkül. 2010-ben például az úgynevezett május 31-i segélyflottilla-incidens kavart hatalmas külpolitikai vihart, amely során Izrael nemzetközi vizeken tartóztatott fel egy segélyrakományt szállító hajókonvojt, mely kísérletet tett a Gázai övezet tengeri blokádjának áttörésére.

A kommandósok hajnalban csaptak le a hat hajóból álló flottillára, amellyel két palesztinbarát szervezet – a Free Gaza Movement és a törökországi IHH – több tonnányi segélyt akart eljuttatni a gázai területre. A balsikerű izraeli művelet, melyben nyolc török és egy török-amerikai kettős állampolgár vesztette életét, óriási nemzetközi felháborodást keltett, s végül a Gázai övezet szárazföldi blokádjának lazításához vezetett. Noha az incidenssel kapcsolatban sok a kérdőjel, egy dologban biztosak lehetünk: a segélyflottilla esete rávilágított a zsidó állam Gáza-politikájának tarthatatlanságára, melynek egyenes következménye volt a humanitárius köntösbe bújtatott provokatív „segélyakció”.

Izrael azért vette blokád alá a Gázai övezetet még évekkel ezelőtt, hogy meggyengítse a Hamászt, véget vessen az Izrael eleni rakétatámadásoknak, megakadályozza a Gázába irányuló fegyvercsempészetet, valamint, hogy kikényszerítse évek óta fogságban lévő katonájának, Gilad Salitnak a szabadonbocsátását. Ehhez képest Izraelnek – véleményem szerint elhibázott politikájával – csupán azt sikerült elérnie, hogy Gáza a nemzetközi közösség védelmező gyámsága alá kerüljön. Miközben a blokád célja eredetileg az volt, hogy elejét vegye a fegyvercsempészetnek egy olyan területen, ahol a fennálló hatalom nem ismeri el Izraelt, a zsidó állam által terrorista szervezetnek tekintett iszlamista Hamász miatt ellenséges enklávénak tekintett Gázai övezettel szemben bevezetett szigorú szankciók és egyéb intézkedések pár év elteltével a legtöbb palesztin háztartást a szegénységi küszöb alá taszították.

A kilenc török aktivista halálával végződő izraeli katonai akció súlyos diplomáciai válságot eredményezett Izrael számára, mely következtében a zsidó állam minden bizonnyal egy időre búcsút mondhat Törökország barátságának. A török-izraeli kapcsolatok megromlása azonban már évekkel ezelőtt kezdődött, s abban a török külpolitika stratégiai irányváltása mellett Izrael hibás lépései is szerepet játszottak. Törökország, mely szoros védelmi kapcsolatokat épített ki Izraellel, roppantul nehezményezte, hogy a zsidó állam nem tájékoztatta őt 2008 decemberében a gázai hadműveletének megindítása előtt. A válság kialakulásához az is hozzájárult, hogy egyes izraeli tisztségviselők hevesen ellenezték, hogy Törökország ismét közvetítői szerepet vállaljon Szíria és Izrael között, s az sem szolgált a két ország közti viszony javára, amikor az izraeli külügyminiszter-helyettes megalázóan bánt a török nagykövettel 2010 januárjában, egy antiszemitának ítélt tévésorozat miatt. Következésképpen a körülmények kedveztek egy válság kialakulásához, csupán egy szikrára volt szügség, mely végül a segélyflottilla elleni tragikus kimenetelű izraeli katonai akcióval be is következett.

Pályamunkám nem kíván válaszokat adni a segélyflottilla-incidenssel kapcsolatban felmerülő megannyi kérdésre, s nem is az a célja, hogy minősítse bármelyik felet. Ehelyett inkább arra tesz kísérletet, hogy a mértéktartó nemzetközi média jelentéseire, és az elismert szakmai folyóiratok és kutatóintézetek anyagaira támaszkodva ismertesse a gázai válsághelyzetet, mely okot adott a török „segélyakcióra”; értelmezze a török segélyflottilla vezérhajóján május 31-én hajnalban lezajlott eseményeket, továbbá, hogy a török-izraeli kapcsolatok alakulásának vizsgálatával regionális politikai kontextusba helyezze az incidenst.
Dolgozatom logikailag két nagyobb részre osztható. Az első három fejezetben röviden ismertetem a gázai blokád bevezetésének körülményeit és az övezet elszigetelődésének történetét, a legfontosabb tudnivalókat a májusi flottillaincidensről, és végül Izrael új Gáza-politikáját. A negyedik fejezetben már Törökország külpolitikai irányváltását boncolgatom, majd az ötödik fejezetben rátérek a török-izraeli kapcsolatok alakulásának vizsgálatára. Az utolsó fejezetben arra kívánok rávilágítani, hogy Törökország és Izrael között az üzleti életben olyan mélyek az összefonódások, hogy azokat egyik fél sem bontaná föl szívesen, majd végül következtetéseimmel zárom pályamunkám.

Related links

United Nations Human Rights Council (UNHRC): Report of the international fact-finding mission to investigate violations of international law, including international humanitarian and human rights law, resulting from the Israeli attacks on the flotilla of ships carrying humanitarian assistance, A/HRC/15/21, September 22, 2010. <
http://www2.ohchr.org/english/bodies/hrcouncil/docs/15session/A.HRC.15.2... > Accessed on: October 11, 2010.

Hugh Pope: "Turkey, the flotilla and Israel: UN report deserves calm reading", International Crisis Group, 30 Sep 2010. < http://www.crisisgroup.org/en/regions/europe/turkey-cyprus/Pope-Cyprus-T... > Accessed on: October 11, 2010.

The Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center: Conspicuous among the passengers and organizations aboard the Mavi Marmara were Turkish and Arab Islamic extremists led by IHH. October 5, 2010. < http://www.terrorism-info.org.il/malam_multimedia/English/eng_n/pdf/ipc_... > Accessed on: October 13, 2010.
This objective of this report is to examine the 561 passengers aboard the Mavi Marmara, their identity and the ideology, nature and goals of the organizations behind them, based on the large amount of evidence accumulated since the flotilla. Even if our information is not complete, it clearly provides a picture of their most prominent common characteristics.

Related video links

1) Israeli, Turkish presidents speak
Added On September 26, 2010
The Israeli and Turkish presidents discuss their countries' deteriorating relationships. CNN's Fareed Zakaria reports.
http://cnn.com/video/?/video/podcasts/fareedzakaria/site/2010/09/26/gps....

2) Overview of Israel Navy Interception of the Gaza Flotilla - 31May10
The Israeli Navy met with violence on the part of the IHH-sponsored protesters on board the Mavi Marmara.
http://www.youtube.com/watch?v=_vCIR2N7V6c
More videos: Israel Ministry of Foreign Affairs - The Gaza flotilla: Videos
http://www.mfa.gov.il/MFA/MFAArchive/2010/Gaza_flotilla_videos.htm

3) What happened on the Flotilla to Gaza - BBC, Panorama 1/2
August 16, 2010
http://www.youtube.com/watch?v=SXrzF0IOQYE

4) Gaza flotilla: A tale of two inquires
Added On August 10, 2010
While Israel's probe continues, the U.N. begins its own look into the confrontation aboard an aid ship bound for Gaza.
http://cnn.com/video/?/video/world/2010/08/10/hancocks.israel.flotilla.r...

5) Netanyahu: 'Israel operated within law'
Added On August 9, 2010
Paula Hancocks reports on the latest news connected to the Israel-Gaza flotilla raid.
http://cnn.com/video/?/video/world/2010/08/09/hancocks.israel.flotilla.r...

6) Spokeswoman: Flotilla was only for aid
Added On August 2, 2010
The legal adviser to the Free Gaza Movement says its May 31 Gaza flotilla was only on a humanitarian mission.
http://cnn.com/video/?/video/world/2010/05/31/sot.bomse.bringing.aid.cnn

7) Flotilla 'full of terror supporters'
Added On August 2, 2010
In June, Israeli PM Netanyahu defended Israel's attack on a Gaza aid ship saying it was full of terror supporters.
http://cnn.com/video/?/video/world/2010/06/02/bts.netanyahu.flotilla.cnn

8) Tony Blair on easing Gaza blockade
Added On June 20, 2010
Special Middle East envoy Tony Blair is in Jerusalem, discussing ways to help ease the Israeli blockade.
http://cnn.com/video/?/video/bestoftv/2010/06/20/nr.whitfield.blair.cnn

9) Tony Blair aims for Gaza negotiations
Added On June 17, 2010
Former British Prime Minister Tony Blair talks to CNN about resolving the crisis to Gaza.
http://cnn.com/video/?/video/world/2010/06/16/am.intv.tony.blair.cnn

10) Unedited Video of Israeli Raid Posted Online. June 11, 2010. By ROBERT MACKEY http://thelede.blogs.nytimes.com/2010/06/11/unedited-video-of-israeli-ra...

11) Pres. Obama and Pres. Abbas discuss Gaza
Added On June 9, 2010
Palestinian President Mahmoud Abbas visits the White House to discuss continuing concerns over Israel's Gaza blockade.
http://cnn.com/video/?/video/politics/2010/06/09/bts.obama.abbas.gaza.cnn

12) GPS Podcast 6-06-2010
Added On June 8, 2010
Former British prime minister Tony Blair and Turkey's foreign minister discuss Israel's flotilla raid.
http://cnn.com/video/?/video/podcasts/fareedzakaria/site/2010/06/06/gps....

13) Fareed's Take: In The Flotilla's Wake
Added On June 6, 2010
Fareed gives his views on the Israel raid of the flotilla. Will Turkey and Israel become adversaries?
http://cnn.com/video/?/video/world/2010/06/06/gps.take.flotilla.cnn

14) Blair: Gazans must have hope
Added On June 6, 2010
Middle East envoy Tony Blair says the international community must ensure people of Gaza have hope.
http://cnn.com/video/?/video/world/2010/06/06/gps.blair.intv.gaza.cnn

15) Goods forbidden from Gaza
Added On June 4, 2010
Israel says certain goods are banned from entering Gaza for security reasons. CNN's Paula Hancocks reports.
http://cnn.com/video/?/video/world/2010/06/04/hancocks.israel.forbidden....

16) Obama: Israel has "legitimate" concerns
Added On June 3, 2010
President Barack Obama discussed Israel's flotilla raid during his interview with CNN's Larry King.
http://cnn.com/video/?/video/us/2010/06/03/lkl.obama.israel.cnn

17) Gaza relies heavily on international aid
Added On June 3, 2010
CNN's Ben Wedeman looks at the severe shortages in Gaza and how ordinary residents are faring.
http://cnn.com/video/?/video/us/2010/06/03/lkl.obama.israel.cnn

18) Israel criticized for attack on flotilla
Added On May 31, 2010
A former adviser to Mahmoud Abbas criticizes the Israeli attack on a flotilla bringing aid to Palestinians in Gaza.
http://cnn.com/video/?/video/us/2010/05/31/ricks.omar.geith.israeli.flot...

19) Israel says attack was justified
Added On May 31, 2010
CNN's Rick Sanchez talks to Israel's U.S. Ambassador, Michael Oren, about Monday's incident off the Gaza coast.
http://cnn.com/video/?/video/us/2010/05/31/ricks.michael.oren.israeli.fl...

Back to Top